Menu

Παγκοι εργαστηριων < back to home

 

Οι πάγκοι εργαστηρίων είναι δυο βασικών κατηγοριών:

Επίτοιχοι (μονής όψης) και, Κεντρικοί (διπλής όψης).Ένας πάγκος, είτε είναι επίτοιχος είτε κεντρικός χαρακτηρίζεται από επτά βασικά μέρη.

 


 

 

1. Σκελετός

 

Ο σκελετός είναι μεταλλικός από σωλήνα μορφής 30Χ30 ή 30Χ60 χιλ., πάχους 1,5 ή 2,0 χιλ. με αφανή ραφή και οριζοντιωτές για την ευθυγράμμισή του. Τα μεταλλικά μέρη βάφονται εποξεικά, με τις σύγχρονες μεθόδους προστασίας έναντι της σκουριάς, με απολάδωση, αποσκωρίωση και φωσφάτωση. Στη συνέχεια βάφονται με ηλεκτροστατική μέθοδο, με πούδρα ματ, σε φούρνο στους 2000C.

Μια πιο ελαφρά μορφή πάγκων δεν απαιτεί μεταλλικό σκελετό, παρά μόνον βάση στήριξης των κομοδίνων.

 

2. Επιφάνεια Εργασίας

 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών εργασίας , όπως:

 

2.1 Βακελιτικές Επιφάνειες

 

 

Duropal

 

Το DUROPAL είναι μοριοσανίδα επιστρωμένη στη μια όψη της με ένα ανθεκτικό βακελιτικό υ­λι­κό. Έχει πάχος 30χιλ. και είναι καμπυλωμένο στη μπροστινή πλευρά του. Διατίθεται σε μήκη 4200χιλ. και πλάτος 600χιλ., 800χιλ. (με διπλή καμπύλη – δίφατσο) και 1000χιλ. (με διπλή καμπύλη – δίφατσο).

Είναι κα­τάλληλο για επιφάνεια εργασίας / πάγκοι εργαστηρίων οι οποίοι είναι ελαφρύς.

 

 

MDF με επένδυση φορμάικα βαρέως τύπου (Βακελίτης 1,0 έως 1,5χιλ. Πάχους)

 

MDF Σχήμα
MDF Σχήμα

 

 

 

Το MDF έχει δυο βασικά πλεονεκτήματα έναντι της μοριοσανίδας:

–           Έχει πολύ μικρότερο συντελεστή υδατοδιαπερατό­τητας και,

–           Διαμορφώνεται και παίρνει εύκολα διάφορα καταληκτι­κά σχή­μα­τα.

 

Στο MDF κολλάται και στις δυο όψεις λεία και στιλπνή φορ­μά­ι­κα βαρέως τύπου (βακελίτης 1.5 χιλ. πάχος αντί των 0.3 χιλ. που χρησιμοποιείται στις κουζίνες). Αν τα σόκορα καμπυλωθούν, λειανθούν και κα­λυφθούν με ει­δι­κές προστατευτικές ρητίνες, τότε έχουμε μια φθηνή ε­πι­φάνεια ερ­γα­σί­ας, κατάλληλη για ελαφρά εργαστήρια.

Λόγω του διαφορετικού συντελεστή διαστολής (MDF και φορμάικας) απαιτείται η συγκόλληση της ίδιας φορμάικας και στο κάτω μέρος του MDF.

 

 

Κόντρα Πλακέ Θαλάσσης ή Πλακάζ με επένδυση φορμάικα βαρέως τύπου  (Βακελίτης 1,0 έως 1,5χιλ. Πάχους)

 

Τα δυο αυτά υλικά αντέχουν περισσότερο από το MDF στις μη­χα­νι­κές καταπονήσεις. Τα σόκορα τους όμως πρέ­πει να καλυφθούν με πηχάκι οξιάς καμπυλωμένο, λειασμένο και επι­κα­λυμ­μένο με προστατευτικές ρητίνες. Η ανάγκη δημιουργίας νέου σόκορου αυξάνει σημαντικά το κό­στος της επιφάνειας, η οποία είναι κατάλληλη για πάγκοι εργαστηρίων οι οποίοι είναι ελαφρύς .

Λόγω του διαφορετικού συντελεστή διαστολής (Κόντρα Πλακέ/Πλακάζ και φορμάικας) απαιτείται η συγκόλληση της ίδιας φορμάικας και στο κάτω μέρος της επιφάνειας.

 

πάγκοι εργαστηρίων σχήμα
πάγκοι εργαστηρίων σχήμα
  1. Κόντρα Πλακέ θαλάσσης ή Πλακάζ
  2. Πηχάκι Οξιάς
  3. Φορμάικα βαρέως τύπου

 

Symex (συμπαγής φορμάικα πάχους 4 έως 20 χιλ)

 

Συμπαγής φορμάικα βαρέως τύπου, μεγάλου πάχους, χωρίς υπόστρωμα. Ανθεκτική στις μηχανικές και χημικές καταπονήσεις. Πολύ καλύ λύση για ελαφρά χημικά και ιατροβιολογικά εργαστήρια.

 

2.2 Ανοξείδωτος χάλυβας

 

Όπου απαιτείται χρησιμοποιείται ανοξείδωτος χάλυβας Νο 316 πάχους 1, 1,25 και 1,5 χιλ. Η επιφάνεια μπορεί να διαμορφωθεί και να σχηματισθούν υπερυψωμένα χείλη, πλάτη και άλλα σχήματα.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται σε ειδικές κατασκευές όπως Τράπεζες Ανατομίας, Τράπεζες Βαρέων Οσμών, Τράπεζες Νεκροτομείων κτλ.

 

2.3 Stoneware

 

Πρόκειται για ενιαίες προκατασκευασμένες κεραμικές επιφάνειες (μέχρι 1800Χ750Χ20-30 χιλ. μήκος Χ πλάτος Χ πάχος), απόλυτα ανθεκτικές στο χημικό περιβάλλον. Λόγω του πάχους τους δεν απαιτούν υπόστρωμα. Λόγω της εφυάλωσής τους δεν εμφανίζουν πόρους. Υπάρχει και περιμετρικά υπερυψωμένο χείλος (προαιρετικό) για προστασία από διαρροή υγρών. Διαθέτουν μεγάλη ποικιλία νεροχυτών. Διατίθεται σε 3 χρώματα: Λευκό (κύριο χρώμα), γκρι και καφέ. Κατασκευάζονται και εισάγονται από την Ιταλία, την Ελβετία  ή τη Γερμανία.

Μειονέκτημά τους οι συγκεκριμένες διαστάσεις παραγωγής, η μη επιδιόρθωση σε περίπτωση φθοράς καθώς και οι στρεβλώσεις («πετσικαρίσματα» – μη απόλυτη επιπεδότητα) που εμφανίζουν.

 

2.4 Ομογενείς Επιφάνειες (Corian®, TRISTONE®, Hi-Macs®)

 

Κατασκευάζονται από γνωστές εταιρείες των ΗΠΑ και της Κορέας. Είναι υλικό συμπαγές, μη πορώδες, ανθεκτικό στο χημικό και μικροβιακό περιβάλλον. Από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του είναι το ότι συγκολλάται με τον εαυτό του χωρίς να εμφανίζει κανέναν απολύτως αρμό, ό,σο μήκος και ό,τι σχήμα και αν πάρει. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι, αν για κάποιο λόγο χτυπηθεί ή πάθει κάτι, επιδιορθώνεται επί τόπου χωρίς να δημιουργείται κανένας απολύτως αρμός και χωρίς να φαίνεται η επιδιόρθωση. Μπορεί να δημιουργηθεί περιμετρικά υπερυψωμένο χείλος για προστασία από διαρροή υγρών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία νεροχυτών. Αν οι εργοστασιακοί νεροχύτες δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις σε διαστάσεις, μπορούμε να κατασκευάσουμε χειροποίητους νεροχύτες σε οποιαδήποτε διάσταση. Διατίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία πάνω από 80 χρώματα. Είναι ιδανικό υλικό και για χρήση σε πάγκους κουζινών, μπάνιων και επαγγελματικών χώρων.

Μειονέκτημά τους η εγκατάληψη χρωστικών πάνω τους. Αν παραμείνουν χρωστικές ουσίες πάνω σε ομογενή πάγκο, λόγω της υπερβολικά ισχυρής πρόσφυσης που αναπτύσεται δεν απομακρύνονται εύκολα. Απαιτείται καλό τρίψιμο που αν δεν το κάνει το προσωπικό του εργαστηρίου, μπορούμε να το κάνουμε εμείς.

Οι επιφάνειες εργασίας από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά πλακάκια, DURCON®, stoneware, Corian®, TRISTONE® και Hi-Macs® μπορεί να έχουν περιμετρικά υπερυψωμένο χείλος, ενώ με το DURCON®, stoneware, corian®, TRISTONE® και Hi-Macs® μπορεί να σχηματισθεί και πλάτη, κρέμαση (μετώπη) και οποιοδήποτε άλλο σχήμα χωρίς αρμό.

Σε όλες τις επιφάνειες εργασίας μπορεί να τοποθετηθεί λεκανάκι 150Χ150 ή 300Χ150 χιλ. ή και μεγάλη λεκάνη όπως αυτές περιγράφονται στην επόμενη παράγραφο.

 

 

3. Νεροχύτες

 

Οι πάγκοι εργαστηρίων μπορεί να χρησιμοποιούνται για εργασία με ένα μικρό λεκανάκι εκροών ή να έχουν μια ή δύο μεγάλες γούρνες (λεκάνες). Ανάλογα με την επιφάνεια εργασίας χρησιμοποιούνται και αντίστοιχες λεκάνες. Έτσι έχουμε τους ακόλουθους συνδυασμούς:

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣΕΙΔΟΣ ΛΕΚΑΝΗΣΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Εσωτερικές) σε χιλ.
Formica, Βακελίτης – Symex, Ανοξείδωτος ΧάλυβαςΑνοξείδωτος Χάλυβας300Χ150, 300Χ300, 400Χ400,  400Χ500,  400Χ600 χιλ. και κατά παραγγελία
StonewareStoneware150Χ150, 300Χ150, 400Χ400 κ.ά,
Corian®TRISTONE®Hi-Macs®Corian®TRISTONE®Hi-Macs®150X300, 250X400, 270X320, 340Χ440, 400X400, 400X450, 400X530, 440Χ700, 440Χ800 και χειροποίητες σε οποιαδήποτε διάσταση

 

 

4. Κατασκευές πάνω στην επιφάνεια εργασίας (Υπερυψωμένη Κατασκευή).

 

Πάνω στην επιφάνεια εργασίας ενός πάγκου εργαστηρίου μπορεί να τοποθετηθεί μια υπερκατασκευή με ράφια και διάφορες παροχές που διευκολύνουν τη λειτουργία και τη χρήση του πάγκου. Οι διάφορες μορφές της υπερυψωμένης κατασκευής είναι:

ΠλήρηςΥπερυψωμένη κατασκευή μήκους όσο η επιφάνεια εργασίας του πάγκου, πλάτους 200 χιλ.(ή και διαφορετικό), με δυο ράφια μεταβλητού ύψους. Κάτω από το πρώτο ράφι μπορεί να τοποθετηθεί κανάλι και πάνελ με ηλεκτρικές παροχές, δυο ή περισσότερες πρίζες ΣΟΥΚΟΥ με καπάκι ασφαλείας, ενδεικτική λυχνία και ασφάλεια τήξεως, καθώς και ασφαλοδιακόπτης της παροχής της θέσης εργασίας. Σε μια θέση όλου του πάγκου υπάρχει γενικός ασφαλοδιακόπτης όλων των θέσεων εργασίας.
ΑπλήΑπλή υπερυψωμένη κατασκευή με δυο σταθερά ράφια χωρίς ηλεκτρολογικές παροχές.
ΠάνελΤο πάνελ των ηλεκτρικών παροχών της πλήρους υπερυψωμένης κατασκευής τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια εργασίας χωρίς να υπάρχει υπερυψωμένη κατασκευή.
Πρίζες “Μανιτάρι”Μονάδα ρευματοληψίας επιφανείας (τύπου mushroom – μανητάρι) με δυο ή τέσσερις ρίζες ΣΟΥΚΟ πάνω σε μεταλλικό ιστό.

 

 

5. Παροχές Διάφορες

 

Πάνω στην επιφάνεια εργασίας μπορούν να τοποθετηθούν λήψεις διαφόρων παροχών, όπως νερό κρύο, ζεστό ή απιονισμένο, καύσιμο αέριο, πεπιεσμένος αέρας, κενό, άζωτο και άλλα υγρά ή αέρια καθώς και συνδυασμοί αυτών.

 

6. Κομοδίνα

 

Κάτω από την επιφάνεια εργασίας μπορούν να αναρτηθούν στον σκελετό (αν υπάρχει) με πολύ απλό και σταθερό τρόπο διάφορα κομοδίνα, όπως μονόφυλλο ντουλάπι με ή χωρίς συρτάρι, δίφυλλο ντουλάπι με ή χωρίς συρτάρια, μονή ή διπλή συρταριέρα και συνδυασμοί αυτών. Τα κομοδίνα προσθαφαιρούνται εύκολα και απλά.

 

7. Διάφορα

 

Οι πάγκοι εργαστηρίων / εργασίας έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, οπότε μπορούμε  να τοποθετήσουμε διάφορα ακόμα στοιχεία που επιτρέπουν την πιο λειτουργική χρήση του σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.Έτσι, αν το περιβάλλον είναι πολύ υγρό μπορεί να επενδυθεί ο τοίχος πίσω και πάνω από την επιφάνεια εργασίας με υλικό ίδιο με αυτό της επιφάνειας εργασίας ή κάποιο άλλο.
Εγκαθίστανται μετασχηματιστές για άλλες τάσεις (π.χ. 110V) και οτιδήποτε άλλο απαιτείται.