Menu

Ασφαλεια Εργαστηριου < back to home

Ασφάλεια εργαστηρίου.


Συστήματα παθητικής ασφάλειας εργαστηρίων και άλλων ειδικών χώρων.


 

Ασφάλεια εργαστηρίου
Ασφάλεια εργαστηρίου : Συστήματα παθητικής ασφάλειας.

Ο πίδακας πλύσεως ματιών (eyewasher) είναι μια συσκευή που εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες νερού με χαμηλή πίεση, υπό  συγκεκριμένη γωνία, ώστε να ξεπλένονται από πλάγια οι βολβοί των ματιών του θύματος, από τους κροτάφους προς τη μύτη.

Ασφάλεια εργαστηρίου
Πίδακας πλύσεως ματιών

Η πλύση γίνεται από πλάγια γιατί αλλιώς θα εγκλωβιζόταν τα χημικά σώματα στα μάτια. Η πίεση είναι χαμηλή γιατί διαφορετικά θα είχαμε (μηχανικό) τραυματισμό των ματιών. Η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη ώστε η αραίωση να είναι μεγάλη και η απόπλυση να είναι γρήγορη.

Ο πίδακας διαθέτει μεγάλη λαβή ή μεγάλο ποδοδιακόπτη ώστε να εντοπίζεται γρήγορα και εύκολα. Δεν υπάρχει ελατήριο επαναφοράς για να παραμένει ανοικτός όσο χρόνο χρειάζεται, ο δε τραυματισμένος να έχει ελεύθερα και τα δυο χέρια για να κρατά τα βλέφαρα ανοικτά για να ξεπλένονται τα μάτια (hands free).

Τα στόμια των εκτοξευτήρων διαθέτουν φίλτρα για συγκράτηση μικροσωματιδίων που ενδεχομένως υπάρχουν στο νερό και καλύπτρες προφύλαξης από επικαθήμενα σωματίδια. Οι καλύπτρες ανοίγουν αυτόματα με την έναρξη της ροής του νερού.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Καταιονητήρας σώματος . ασφάλεια εργαστηρίου
Καταιονητήρας σώματος

Ο καταιονητήρας σώματος (emergencyshower) χρησιμοποιείται για να ξεπλυθεί κάποιο άτομο στο οποίο χύθηκαν χημικά ή πήραν τα ρούχα του φωτιά.

Εκτοξεύει μεγάλες  ποσότητες νερού με χαμηλή πίεση. Καταιονίζει το νερό με μορφή κουρτίνας που δρα άμεσα και προστατεύει τον παθόντα. Διαθέτει μεγάλη λαβή διακόπτη για εύκολο εντοπισμό και χρήση. Παραμένει ανοικτός χωρίς να κρατείται με το χέρι (hands free) μέχρι να τον κλείσει κάποιος.

Ο πίδακας και ο καταιονητήρας είναι κατασκευασμένοι από ειδικό πλαστικό ABS, ανθεκτικό σε φορτισμένα, ακόμα και χημικά περιβάλλοντα, πρέπει δε να ελέγχονται τακτικά για τη σωστή λειτουργία τους.

Για το μοντέλο της φωτογραφίας δεν απαιτείται δίκτυο αποχέτευσης. Η κουβέρτα πυρόσβεσης είναι κατασκευασμένη από επεξεργασμένο μαλλί (απαγορεύεται πλέον ο αμίαντος – asbestos free) και έχει τυπικές διαστάσεις 2000Χ1500 χιλ. (υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαστάσεων).
Χρησιμοποιείται για να καλύπτεται η φλεγόμενη συσκευή ή άλλο αντικείμενο ή ακόμα και ο άνθρωπος. Στην περίπτωση ανθρώπου, πρέπει να τον ξαπλώσει χάμω και να τον σκεπάσουν με την κουβέρτα. ΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ. Μόλις σβήσει η φωτιά πρέπει να αφαιρεθεί η κουβέρτα αμέσως για να απελευθερωθεί η θερμότητα.

  

 

 

Φορητός πυροσβεστήρας . Ασφάλεια εργαστηρίου
Φορητός πυροσβεστήρας

Ο φορητός πυροσβεστήρας CO2 χρησιμοποιείται για κατάσβεση παρουσία προσωπικού.Είναι κατάλληλος για φωτιές τύπου Α (ξύλο, ύφασμα, χαρτί, ελαστικά, καουτσούκ και πλαστικά), Β (εύφλεκτα υγρά και αέρια, όπως βενζίνη, πετρέλαιο, λάδι, μπογιά, λούστρο, μεθάνιο κ.ά.) και C (ηλεκτρικές συσκευές υπό τάση και γενικά ηλεκτρικά κυκλώματα σε τάση).Υπάρχουν πολλά μεγέθη, συνηθέστερο είναι αυτό των 2 κιλών.

 

 

 

  

 

Φαρμακείο. Ασφάλεια εργαστηρίου
Φαρμακείο.

 

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη φαρμακείων εργαστη­ρί­ων που διακρίνονται μεταξύ τους από τον σκοπό τους και το είδος  των δραστηριοτήτων που θα επιτελούνται στον χώρο που θα τοποθετηθούν. Όλα είναι φορητά, τοποθετούνται σε ράφι ήαναρτώνται σε τοίχο.

 

 

 

  

 

 

Το περιεχόμενό τους ποικίλει. Ένα τυπικό φαρμακείο για χώρο εργασίας πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

1 τεμ. Λευκοπλάστη ρολό 1,25cm x 5m (CE),

1 τεμ. Κουτί γάζες αποστειρωμένες 15cm x 15cm x 6 (CE),

1 τεμ. Πιεστικό αιμοστατικό αποστειρωμένο επίδεσμο (CE),

1 τεμ. Πιεστικό αιμοστατικό αποστειρωμένο επίδεσμο Large (CE),

2 τεμ. Επιδέσμους 5cm x 2,5m (CE) μη αποστειρωμένο,

2 τεμ. Επιδέσμους 7cm x 2,5m (CE) μη αποστειρωμένο,

2 τεμ. Επιδέσμους 10cm x 2,5m (CE) μη αποστειρωμένο,

2 τεμ. Ελαστικούς επιδέσμους 6cm x 4m (CE) μη αποστειρωμένο,

Περιεχόμενό . Ασφάλεια εργαστηρίου
Περιεχόμενό φαρμακείου.

1 τεμ. Τριγωνικό επίδεσμο μη αποστειρωμένο (CE) μη αποστειρωμένο,

3 τεμ. Αυτοκόλλητα ράμματα αποστειρωμένα 3 τεμ. (CE),

20 τεμ. τσιρότα αποστειρωμένα (CE),

1 τεμ. Βαμβάκι (CE),

1 τεμ. Burnshield αποστειρωμένη γάζα 10cm x 10cm (CE),

τεμ. 5 Burnshield hydrogel blotts αποστειρωμένο ζελέ για εγκαύματα(CE),

1 τεμ. Ισοθερμική κουβέρτα (CE),

1 τεμ. Στιγμιαία παγοκομπρέσσα (CE),

10 τεμ. Μαντηλάκια οινοπνεύματος (ΕΟΦ),

1 τεμ. Αεραγωγό με ανεπίστροφο βαλβίδα για τεχνητή αναπνοή μη αποστειρωμένο (CE),

4 τεμ. Γάντια εξεταστικά μιας χρήσεως (CE),

1 τεμ. Αιμοστατικό λάστιχο μη αποστειρωμένο (CE),

1 τεμ. ψαλίδι κοινό,

1 τεμ. Λαβίδα πλαστική,

4 τεμ. Παραμάνες ασφαλείας,

1 τεμ. θερμόμετρο.